گل سنگ (هیپواستس )

تاریخچه :

اسم علمی این گیاه Hypoestes sanguinolenta ، ازخانواده Acanthaceae میباشد. هیپواستس (گل سنگ)گیاهی است به ارتفاع ۱۵ تا ۵۰ سانتیمتر بابرگهای مستطیلی- تخم مرغی، برگها بیضی شکل و دارای نقاط و خالهای صورتی رنگ است و معنی نام انگلیسی آن هم به همین علت است ، در صورتی که هر جند وقت یکبار از قسمت انتهایی ساقه قلمه تهیه گردد گیاه حالت پر پشت و توپی و زیباتری بخود می گیرد ، نسبت به ساقه مقاوم ودر صورت عدم آبیاری بموقع برگهای پایین تر شروع به ریزش می نمایند ، گیاه مناسبی برای پوشش خاک در گلدانهای بزرگ با کاشت گروهی است

کناره برگهای آن صاف بوده و به رنگ سبز تیره با خالهای صورتی رنگ است. گلهای هیپواستس بنفش رنگ با گلوگاه سفید و نقطه های صورتی می باشد.

نیازها :

این گیاه به نور متوسط، حرارت بالا، خاک همیشه خیس، رطوبت ۵۰تا ۷۰ درصد و خاک قلیایی احتیاج دارد .بهترین مکان برای گل سنگ نزدیک پنچره که از اشعه مستقیم آفتاب در امان باشد  ، تابش مستقیم نور آفتاب به برگها باعث ایجاد لکه های سوخته در سطح آنها می شود اگرهوا بیش از حد تاریک و یا سایه شدید باشد نقاط زیبای صورتی رنگ در روی برگها محو و کمرنگ می گردند .

خاک و تغذیه :

خاک مناسب برای هیپواستش مخلوطی از یک قسمت تورب، یک قسمت خاک برگ پوسیده و یک قسمت ماسه می باشد.

کود مورد نیاز این گیاه را می توان به میزان ۱ گرم در لیتر، هر دو هفته یکبار از فرودین تا شهریور، مورد استفاده قرار داد.

آبیاری و رطوبت :

نیازی آبی این گیاه زیاد می باشد و نیاز مند محیطی مرطوب می باشد. اگر در طول مدت رشد گیاه مشاهده کردید که برگها زرد شده و می افتند، آبیاری را تنظیم کنید. زیرا آبیاری بیش از حد این علائم را ایجاد می کند.محیط خیلی سرد ویا استفاده از آبسرد برای آبیاری هم می تواند برگها را کمرنگ کرده وباعث ریزش آنها می شود.

آفات گیاه :

شته، مگس سفید، کنه تارعنکبوتی و شپشک از آفات رایج این گیاه هستند. وجود این حشرات و فعالیت آنان موجب کاهش رشد و ضعیف شدن گیاهان می‌شود. در صورت فعالیت شته و شپشک ماده چسبناکی به نام عسلک تولید می‌شود که بر اثر آن سطوح برگ براق و چسبناک می‌شوند و مصرف این دو حشره از شیره گیاه موجب کم رنگ شدن برگها و بدشکل شدن آنان و همچینن ضعیف شدن کل گیاه می‌شود. کنه تار عنکبوتی موجب کم رنگ شدن برگها در نهایت زرد شدن آنان می‌شود و در زیر سطح برگها نیز تارهای عنکبوت بوجود می‌ایند. بیماری خاصی این گیاه را تهدید نمی‌کند اما شاید از متداولترین آنان سفیدک پودری از بیمایهای قارچی این گیاه است که منجر به ظهور لکه های خاکستری یا قهوه‌ای بر روی برگها می شود. شرایط نور کم و سرد و مرطوب بودن محیط این بیماری را تشدید می‌کند. محیطی با دما و نور مناسب برای گیاه تهیه کنید و از خیس شدن برگسار گیاه در حین آبیاری جلوگیری نمایید.

تکثیر گیاه :

این گیاه را به 2 روش تکثیر می کنند :   1- قلمه ساقه    2- کاشت بذر

گیاه از اواسط بهار تا وایل پاییز با یک چاقوی تیز با قیچی باغبانی قلمه هایی را به طول ۱۰ – ۵/۷سانتیمتر جدا کنید. قلمه ها را می توان در پودر هومون ریشه زایی فرو برده و بعد در گلدانی با قطر دهانه ۸-۶ سانتیمتر حاوی کمپوست بذر و قلمه کاشت و یا در آب ریشه دار کرد. در هر رو ش ، برگها ی پایین قلمه را جدا کنید ، ممکن است در زیر خاک و یا آب ریشه دهی کنند. قلمه ها را رد دمای ۲۱-۲۰ درجه سانتیگراد ، نور مناسب وکافی ولی دور از تابش مستقیم خورشید نگاه دارید. قلمه را با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید تا تعرق را کاهش داده و عمل ریشه دهی را تسریع کنید. زمانیکه ریشه دهی که حدود ۲ ماه طول خواهد کشید انجام شد، کیسه پلاستیکی را بردارید تا گیاه در محیط طبیعی به رشد ادامه داده و بزرگ شود. گیاه را با کود مایع تغذیه کنید تا گیاهی مناسب و زیبا داشته باشید. سپس آن را به گلدانی با قطر دهانه ۱۱ سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت منتقل کنید. در روش ریشه دهی در آب، زمانی که طول ریشه ها به ۵ سانتیمتر رسید، قلمه ها را بیرون آورده و در گلدانهایی با قطر دهانه ۹ سانتی متر بکارید. دقت کنید که به ریشه ها صدمه نزنید .

 

اشتراک گذاری:
مهندس محمدی

درباره مهندس محمدی

طراحی و اجرای انواع باغ ، باغچه ، آبنما ، استخر در اصفهان - طراحی و اجرای انواع بام سبز و دیوار سبز در اصفهان